CIRI-CIRI PLATFORM

Kedalaman pasaran

Akses spread yang lebih ketat pada pelbagai instrumen dengan kedalaman pasaran (DoM). Kedalaman pasaran adalah ciri asli platform MT5. Pada MT4, kedalaman pasaran tersedia sebagai sebahagian daripada alatan premium MT4 kami dan boleh dilihat melalui aplikasi terminal mini.

Kedalaman Pasaran Hero

Faedah kedalaman pasaran

  • Spread untuk saiz perdagangan biasa bermula daripada hanya 1 pip pada EUR/USD.
  • Dagangkan saiz besar dalam satu transaksi
  • Ketelusan harga dan spread
  • Lihat harga bida dan tawar untuk kecairan yang tersedia
  • Buat pesanan belum selesai secara langsung dalam tetingkap kedalaman pasaran
  • Ketelusan harga dan spread yang lengkap
Mengakses kedalaman pasaran - MT5

Mengakses kedalaman pasaran pada MT5

Hanya klik kanan pada simbol kedalaman pasaran dalam ‘pengawasan pasaran’ dan pilih 'kedalaman pasaran'.

Terminal Mini Kedalaman Pasaran

Mengakses kedalaman pasaran pada MT4

Tersedia sebagai sebahagian daripada alatan premium OANDA pada MT4. Kedalaman pasaran boleh dilihat melalui aplikasi terminal mini dengan mengklik pada spread pada tiket pesanan terminal mini. Sila ambil perhatian bahawa kedalaman pasaran tidak tersedia pada tiket pesanan MT4 standard atau aplikasi mudah alih MT4.

Apabila anda memasukkan bilangan lot pada tiket pesanan terminal mini, harga jual dan beli di bahagian atas tiket dikemas kini secara dinamik untuk menunjukkan harga entri/penutupan dan spread bagi bilangan lot yang diminta.

Jika bilangan lot yang diminta lebih besar daripada volum yang setara yang tersedia pada tahap kedalaman pertama, sistem akan melihat ke bawah kedalaman pasaran untuk mengira harga entri/penutupan. Selepas memasukkan bilangan lot yang lebih besar daripada yang tersedia di tahap 1, kedalaman pasaran diserlahkan mengikut bilangan lot yang dimasukkan.

Ini akan menunjukkan senarai harga dan bilangan unit yang tersedia pada setiap harga. Jika anda memasukkan pesanan dengan bilangan unit yang lebih besar daripada bilangan unit yang tersedia pada tahap pertama (kami akan melaksanakan bilangan maksimum unit yang tersedia pada tahap pertama), bahagian unit pesanan seterusnya melebihi harga tahap pertama akan dikira daripada tahap harga berikutnya.

Ini boleh merangkumi berbilang tahap, bergantung pada saiz pesanan. Julat tahap yang digunakan akan diserlahkan oleh tiket pesanan.

Jika bilangan unit tahap seterusnya masih tidak mencukupi untuk mengisi keseluruhan pesanan, proses ini akan berulang, mengisi kedalaman pasaran sehingga keseluruhan bilangan unit pesanan telah diisi. Jika pesanan yang dihantar lebih besar daripada jumlah unit yang tersedia pada semua tahap harga, pesanan akan ditolak.

Sebagai contoh, jika terdapat tahap pertama dengan 1,000 unit yang tersedia dan pesanan untuk 1,100 unit diserahkan, 1,000 unit pertama pesanan akan menggunakan harga tahap pertama, manakala baki 100 unit pesanan akan menggunakan harga tahap kedua.

Ini bermakna bahawa harga isian pesanan pada kedalaman akan dikira sebagai "Harga Purata Berwajaran Volum (atau VWAP), menggunakan harga daripada kedalaman pasaran. Setiap tahap yang digunakan dalam pengiraan akan menyumbang kepada harga pesanan, diukur dengan bilangan unit yang diisi pada setiap tahap.

Sudah bersedia untuk mula berdagang? Buka akaun dalam beberapa minit

Sudah mempunyai akaun dagangan langsung? Membiayai akaun anda adalah mudah menggunakan salah satu kaedah pembayaran berikut.

Logo Pemindahan Bank Logo Pemindahan Wayar Visa Logo Mastercard Logo Neteller logo Skrill logo

Soalan lazim

add

Adakah kedalaman pasaran terpakai kepada semua jenis pesanan?

Ya, kedalaman pasaran boleh digunakan untuk semua jenis pesanan yang tersedia. Ini termasuk pesanan entri (pasaran, had dan henti) dan keluar (henti rugi, henti rugi jejak dan ambil untung).

add

Apakah kelas aset yang menggunakan kedalaman pasaran?

Kefungsian kedalaman pasaran terpakai kepada semua kelas aset tetapi tahap kedalaman akan berbeza-beza merentasi instrumen – sesetengahnya mungkin hanya mempunyai satu tahap. Anda boleh melihat kedalaman pasaran semasa untuk instrumen dengan membuka tiket pesanan dan mengklik pada tetingkap Kedalaman Pasaran/DOM.

add

Bagaimanakah saya boleh mengira harga untuk pesanan yang diisi pada kedalaman?

Katakan pesanan untuk 10,000 sedang dihantar. Tetingkap kedalaman pasaran menyerlahkan tahap berkenaan.

Soalan Lazim Kedalaman Pasaran Jadual 11
  1. Untuk mengira Harga Purata Berwajaran Volum yang terhasil untuk pesanan ini, mula-mula darabkan harga setiap tahap dengan bilangan unit pada tahap itu. Teruskan menuruni kedalaman sehingga semua kuantiti pesanan telah diisi dan kemudian kirakan jumlah. Dalam contoh ini, kita tidak perlu menggunakan tahap kelima, (harga 140), kerana bilangan unit yang diminta dipenuhi daripada empat tahap pertama.
Soalan Lazim Kedalaman Pasaran Jadual 2

Ini menghasilkan nilai nosional sebanyak 1,220,000 untuk pesanan.

  1. Seterusnya, bahagikan nilai nosional dengan kuantiti unit pesanan untuk mendapatkan harga VWAP. Dalam contoh ini, ia adalah 10,000:
Soalan Lazim Kedalaman Pasaran Jadual 3

Ini memberikan harga pesanan “VWAP” sebanyak 122.

add

Bolehkah saya memecahkan satu pesanan kepada beberapa pesanan yang lebih kecil?

Jika beberapa pesanan dicetuskan sekali gus apabila gabungan pesanan memerlukan pelaksanaan pada kedalaman, pesanan dilaksanakan pada asas yang sama seperti ia digabungkan sebagai satu pesanan. Jadi, pesanan pertama akan menggunakan sebahagian daripada kedalaman pasaran, pesanan kedua akan diteruskan daripada tempat pesanan pertama berakhir dan seterusnya untuk setiap pesanan.