TINDAKAN KORPORAT

Cara tindakan korporat boleh memberi kesan kepada CFD saham

Tindakan korporat adalah peristiwa yang dilakukan oleh syarikat yang didagangkan secara awam yang memberi kesan kepada pemegang sahamnya. Berikut adalah gambaran keseluruhan tentang cara tindakan korporat boleh memberi kesan terhadap dagangan CFD saham anda.

corporate_actions_img

Dividen

Dividen menerangkan pembayaran syarikat kepada pemegang saham atas dasar setiap saham kepada semua pemegang saham. Dividen biasanya merupakan sebahagian daripada keuntungan syarikat, yang dipilih untuk dibayar kepada pemegang saham berbanding melabur semula dalam firma.

Tarikh pengisytiharan

Pada tarikh pengisytiharan, lembaga pengarah syarikat mengumumkan niat untuk membayar dividen pada tarikh masa depan yang ditentukan.

Tarikh tanpa dividen

Pada tarikh ini, saham yang sudah dibeli dan dijual kehilangan hak untuk dibayar dividen yang diisytiharkan baru-baru ini. Seterusnya, nilai saham jatuh dengan nilai jumlah dividen, kerana pemegang saham syarikat tidak lagi berhak ke atas dividen.

Jika anda memegang kedudukan CFD panjang dalam saham pada hari tarikh tanpa dividen, anda akan melihat penurunan dalam nilai kedudukan anda. OANDA akan mengkreditkan akaun anda dengan jumlah dividen yang didarab dengan bilangan CFD yang anda pegang.

Jika anda memegang kedudukan CFD pendek dalam saham pada tarikh tanpa dividen, kedudukan anda akan meningkat nilainya dan OANDA akan mendebitkan akaun anda dengan jumlah dividen.

Anda tidak akan mendapat atau menanggung sebarang kerugian dengan memegang kedudukan CFD dalam saham yang membayar dividen. Walau bagaimanapun, anda mungkin masih bertanggungjawab atas sebarang caj cukai atau caj yang setara dengan cukai.

Dividen stok

Dividen stok adalah serupa dengan dividen tunai kecuali dividen tersebut dibayar sebagai saham tambahan dan bukannya tunai. Apabila memegang kedudukan CFD dalam saham yang mengeluarkan dividen stok di OANDA, kedudukan anda akan terlaras tunai dengan cara yang sama.

Pengeluaran bonus

Pengeluaran bonus adalah apabila sesebuah syarikat memberikan saham percuma tambahan kepada pemegang saham sedia ada. Ia serupa dengan dividen stok tetapi pembiayaan untuk pengeluaran bonus datang daripada perolehan atau modal syarikat yang dikekalkan dan bukannya pendapatan.

Pemecahan stok

Jika harga stok terlalu tinggi, sesetengah pelabur mungkin tidak mampu membeli stok. Akibatnya, syarikat kadangkala mengeluarkan "pemecahan stok" untuk mengurangkan harga stok.

Pecahan saham meningkatkan bilangan saham dalam syarikat dan mengurangkan harga saham syarikat tetapi tidak menjejaskan permodalan pasaran syarikat atau mencairkan nilai saham kerana pemegang saham sedia ada secara automatik akan dikeluarkan saham pada nisbah, sebagai contoh, 2 untuk 1.

Berlawanan dengan pemecahan saham dipanggil "pemecahan saham songsang", yang biasanya berlaku apabila harga saham syarikat telah menurun begitu banyak yang mungkin menghalang pelabur daripada membeli saham. Sebagai contoh, terdapat stigma yang dikaitkan dengan "stok sen"- atau stok yang diniagakan di bawah $1 sesaham.

Pemecahan saham songsang menyatukan bilangan saham mengikut nisbah. Jadi, pemegang 100 saham akan mengurangkan kedudukan mereka kepada 100:1 jika nisbah pemecahan saham digunakan. Jika pemegang memegang kedudukan kurang daripada 100 saham, pelarasan tunai berlaku untuk membayar kerugian.

Terbitan hak

Terbitan hak adalah apabila syarikat menawarkan peluang untuk membeli saham yang baru diterbitkan pemegang saham sedia ada, biasanya pada harga diskaun. Syarikat menggunakan kaedah ini sebagai cara untuk mengumpul modal tambahan. Di OANDA, kami akan menjual saham terbitan hak secara automatik dan menyediakan pelarasan tunai kepada akaun anda untuk nilai terbitan hak.

Penggabungan dan pengambilalihan

Penggabungan atau pengambilalihan adalah apabila sesebuah syarikat bersetuju untuk membeli syarikat yang lain, atau bersetuju untuk bergabung dengan syarikat lain. Dalam situasi ini, kami akan menutup sebarang kedudukan yang berkaitan pada harga kelayakan yang terhasil dan diselesaikan secara tunai kepada harga yang setara.

Durian runtuh

Durian runtuh adalah apabila syarikat induk mengagihkan saham anak syarikat kepada pemegang saham syarikat induk supaya anak syarikat ini menjadi syarikat bebas. Di OANDA, kami akan menjual saham durian runtuh secara automatik dan menyediakan pelarasan tunai kepada akaun anda untuk nilai saham durian runtuh.

Cukai pegangan & cukai dividen

Dividen pada beberapa CFD saham mungkin tertakluk pada cukai, bergantung pada bidang kuasa di mana saham disenaraikan. Perlakuan cukai dividen boleh berbeza bergantung pada lokasi anda jika perjanjian cukai dibuat.

CFD saham pada beberapa syarikat tersenarai lain tidak tertakluk pada cukai. Walau bagaimanapun, memandangkan pembekal kecairan kami memegang kedudukan yang setara dalam saham dasar sebagai lindung nilai, mereka menerima dividen sebenar, yang tertakluk pada cukai, jika berkenaan dengan mereka. Seterrusnya, kami menyampaikan nilai ekonomi dividen bersih ini kepada anda. Dalam produk-produk ini, perbezaan antara nilai kasar dan nilai bersih dividen dirujuk sebagai 'setara cukai'.

Apakah itu perdagangan saham?

Syarikat mengumpul wang dengan mengeluarkan saham. Tawaran awam awal (IPO) ialah cara untuk syarikat disenaraikan di bursa saham. Syarikat menggunakan modal yang dikumpulkannya melalui IPO untuk menjana pendapatan. Sebaik sahaja ia mula berdagang, syarikat pengeluar tidak lagi menerima wang daripada perdagangan. Di pasaran terbuka, harga saham turun naik kerana nilai tertanggap berubah dari semasa ke semasa.

Secara umumnya, harga saham telah naik selama bertahun-tahun. Namun, terdapat banyak tempoh genangan yang berlanjutan apabila trajektori keseluruhan pasaran lebih cenderung untuk bergerak secara melintang. Kami juga mempunyai pasaran bear apabila harga purata pasaran stok diniagakan lebih rendah dari semasa ke semasa.

Dengan kemunculan pandemik dan suntikan sejumlah wang kerajaan yang belum pernah berlaku sebelum ini ke dalam ekonomi global, saham melonjak pada tahun 2020 - 2021. Disebabkan ketakutan terhadap satu lagi varian yang boleh membawa maut menjadi reda semasa bulan-bulan awal tahun 2022, Rizab Persekutuan dan bank pusat lain mula memberi amaran bahawa mereka akan mempertimbangkan untuk menghentikan pelonggaran kuantitatif dan menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi yang semakin meningkat. Peningkatan ketaktentuan yang mendadak telah menyukarkan pelabur untuk mengetahui saham yang hendak dilaburkan, walaupun dalam jangka pendek.

Secara tradisinya, syarikat dalam sektor-sektor yang mempunyai prestasi baik dalam persekitaran inflasi yang lebih tinggi adalah dalam sektor tenaga dan kewangan. Komoditi juga berprestasi baik. Pedagang dan pelabur yang paling berjaya berhati-hati untuk mempelbagaikan portfolio mereka dan menyimpan wang tunai yang mencukupi untuk dapat bergerak dengan tangkas apabila peluang atau kejutan yang tidak dialu-alukan muncul.


Sudah bersedia untuk mula berdagang? Buka akaun dalam beberapa minit

Sudah mempunyai akaun dagangan langsung? Membiayai akaun anda adalah mudah menggunakan salah satu kaedah pembayaran berikut.

Logo Pemindahan Bank Logo Pemindahan Wayar Visa Logo Mastercard Logo Neteller logo Skrill logo

Perdagangan CFD saham

Ambil kedudukan pada nama-nama besar di AS termasuk Amazon, Nike, Netflix dan Coca-Cola, serta saham tersenarai di UK dan EU.

Berdagang indeks CFD

Spread kami adalah kompetitif, bermula daripada 1 mata di Germany 40 dan 0.8 mata di UK 100

Berdagang mata wang kripto popular

Berdagang Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Dogecoin dan banyak lagi daripada akaun OANDA anda. Spread kami untuk Bitcoin bermula daripada $40 USD manakala margin daripada 10%.